Dîner en Blanc 2018

23 juni 2018

Op zaterdag 23 juni vond al weer de 10e editie van het Dîner en Blanc plaats. Tijdens het in Frankrijk onstane evenement komen genodigde gasten vanuit het hele land bijeen om de zomer, het licht en vriendschap te vieren. Dit wordt gedaan tijdens een culinaire pique-nique waarbij alle deelnemers hun eigen benodigdheden meenemen. De locatie blijft tot op het laatste moment geheim. Pas wanneer de bussen de Lange Voorhout te Den Haag opdraaien is de locatie onthuld.

De traditie

In 1988 is het idee begonnen in Parijs alwaar de Fransman François Pasquier zijn vrienden uitnodigde voor een chique diner in de buitenlucht. Om elkaar te kunnen vinden, ging men allen gekleed in het wit. Ook tijdens de Nederlandse versie van het Dîner en Blanc verschijnen de deelnemers in het wit en alle accessoires en benodigdheden zijn ook zoveel mogelijk in het wit.

Geen wegwerpbestek of -borden maar echt servies vergezeld door mooie wijnglazen. Verlichting en bloemen versieren de zij aan zij gepositioneerde tafels in een zomerse sfeer. Een half uurtje na aankomst is de Lange Voorhout omgetoverd tot een chique buitenrestaurant.

Het diner

Voordat het diner van start gaat, neemt men allen plaats achter de stoelen met de servetten in de hand. Bij het afgaan van het signaal wordt het diner geopend door middel van het zwaaien met de servetten. De meest heerlijke wijnen en spijzen komen uit de picknickmanden te voorschijn.

Regelmatig wordt men door voorbijgangers nieuwsgierig aangesproken. "wat is dit?" en "Wat is dit in 's hemelsnaam?" zijn veel gehoorde opmerkingen. Een van de gasten geeft al wijzend of haar vriendin pakkend antwoord: "Zij gaat trouwen, dit is een voorfeestje!"

Tijdens en na het diner is er ook gezorgd voor muziek en entertainment in verschillende vormen; van rondlopende artiesen omgetoverd tot vogels en verschillende muzikale combo's. Wanneer de zon ondergaat, neemt de DJ het over en kan men de bloedsomloop weer zijn werk laten doen.

Rond de klok van 23:00, na het traditionele eindnummer, is het feest ten einde en de gasten gaan zoals ze gekomen zijn. Een half uur later, wanneer de laatste bus is vertrokken, is er van de eerdere activiteiten nauwelijks meer een spoor te bekennen.